Bir araştırma, kahvenin bazı antibiyotiklerin etkisini azaltabileceğini ortaya koydu. PLOS Biology dergisinde yayımlanan çalışma, 94 farklı kimyasal maddenin bakteri hücrelerine etkisini inceleyen uluslararası bir ekip tarafından gerçekleştirildi. Çalışmada, kafein özellikle dikkat çekti. Kafein, *Escherichia coli* (E. coli) bakterisinin bazı antibiyotikler, örneğin siprofloksasin, emilimini azalttı. Bu etki, Rob adlı proteinin önemli rol oynadığı genetik düzenleyici sistemler üzerinden gerçekleşti. Rob proteininin, kafeinle tetiklenen değişimlerin yaklaşık üçte birinde görev aldığı ve bu durumun antibiyotiklerin hücre içine girişini azalttığı tespit edildi. Bilim insanları, bunun tam anlamıyla direnç gelişimi değil, "düşük düzeyli antibiyotik direnci" olduğunu belirtiyor. Bu durum, bakterilerin hayatta kalma şansını artırıp tedavilerin etkinliğini azaltabiliyor.
Kahve, Antibiyotik Etkisini Azaltabiliyor mu?

İçindekiler
Bir araştırma, kahvenin bazı antibiyotiklerin etkisini azaltabileceğini ortaya koydu. PLOS Biology dergisinde yayımlanan çalışma, 94 farklı kimyasal maddenin bakteri hücrelerine etkisini inceleyen uluslararası bir ekip tarafından gerçekleştirildi. Çalışmada, kafein özellikle dikkat çekti. Kafein, *Escherichia coli* (E. coli) bakterisinin bazı antibiyotikler, örneğin siprofloksasin, emilimini azalttı. Bu etki, Rob adlı proteinin önemli rol oynadığı genetik düzenleyici sistemler üzerinden gerçekleşti. Rob proteininin, kafeinle tetiklenen değişimlerin yaklaşık üçte birinde görev aldığı ve bu durumun antibiyotiklerin hücre içine girişini azalttığı tespit edildi. Bilim insanları, bunun tam anlamıyla direnç gelişimi değil, "düşük düzeyli antibiyotik direnci" olduğunu belirtiyor. Bu durum, bakterilerin hayatta kalma şansını artırıp tedavilerin etkinliğini azaltabiliyor.